Thursday, April 30, 2009

Perunding dilantik kaji peranan Bernas

KUALA LUMPUR 7 Julai - Kerajaan telah melantik perunding untuk menjalankan kajian mengenai peranan dan keberkesanan Syarikat Padiberas Nasional Bhd. (Bernas) yang turut terjejas ekoran krisis bekalan beras baru-baru ini.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed berkata, Unit Perancang Ekonomi (EPU) telah melantik perunding daripada Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) bagi menjalankan kajian itu.
Katanya, ia dijangka siap dalam tempoh tiga bulan sebelum kerajaan membuat keputusan mengenai hala tuju dan masa depan Bernas sebagai syarikat yang diamanahkan kerajaan untuk memastikan bekalan beras terjamin dan harganya berada pada paras yang berpatutan.
''Saya cukup sedar imej Bernas sejak akhir-akhir ini terjejas apabila negara menghadapi masalah bekalan dan kenaikan harga beras," katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Dr. Mohamad Shahrum Osman (BN-Lipis) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
Mengulas tentang kes penipuan gred yang membabitkan Bernas baru-baru ini, Mustapa berkata, pihak penguat kuasa telah menjalankan tangkapan terhadap empat kes yang membabitkan Bernas.
Katanya, kerajaan memandang serius tentang penipuan mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab dalam pengisytiharan sistem penggredan beras sama ada beras tempatan atau import.
''Kita akan bertindak tegas dengan perkara ini termasuk memberi amaran dan beras mereka turut dirampas," katanya.
Menjawab soalan tambahan Datuk Ismail Kassim (BN-Arau) tentang usaha kerajaan untuk memastikan harga beras berada dalam keadaan stabil, katanya, kerajaan turut memandang serius mengenai perkara itu.
''Kerajaan bersikap terbuka untuk menubuh agensi-agensi baru termasuk Lembaga Padi dan Beras Negara bagi memastikan kestabilan beras benar-benar berada dalam kawalan kerajaan," ujarnya.
Bagaimanapun katanya, ia akan memakan sedikit masa kerana perkara itu rumit dan banyak kajian yang perlu dilakukan termasuk mendapatkan maklum balas daripada kajian yang dilakukan MIER.

Kuala Lipis Destinasi Perlancongan

KUALA LIPIS 25 Jan. – Sebuah projek papan maklumat lengkap pelancongan berkonsepkan ‘lawatan sehari’ telah dibina di Kuala Lipis dalam usaha kerajaan membangunkannya sebagai bandar sejarah.

Projek yang telah direalisasikan sejak dua bulan lalu itu dipasang di pintu masuk bandar Kuala Lipis berdekatan Kompleks Pejabat Kerajaan Daerah Lipis untuk memudahkan pengunjung mengetahui lebih mendalam mengenai sejarah di daerah ini.

Komitmen Majlis Daerah Lipis (MDL) yang dipertanggungjawab terhadap projek berkenaan mendapat sokongan pelancong asing dan penduduk tempatan apabila mereka menyifatkan usaha tersebut ke arah menjadikan Kuala Lipis bandar ilmu berasaskan bidang sejarah dan kebudayaan tempatan.

Antara maklumat yang tertera pada papan berkenaan ialah penerangan mengenai artifak peninggalan British abad ke-19 seperti bekas kediaman Residen British, Sir Hugh Clifford di Bukit Residen (1922), Sekolah Menengah Clifford (1913) dan Kelab Pahang (1907).

Turut dimuatkan maklumat tentang kedudukan rumah bekas setiausaha kerajaan negeri (1920), kediaman rasmi pegawai daerah (1929), Istana Hinggap (1926), pejabat pos (1910), asrama jururawat (1926) serta Kompleks Pentadbiran Daerah Lipis (1919).

Ahli Majlis Perunding Belia Pahang, Baharuddin Saaid, 49, berkata, usaha MDL itu bertepatan dan seiring dengan hasrat kerajaan menyuntik nilai jati diri dan patriotisme di kalangan belia berasaskan pengetahuan sejarah tempatan.

‘‘Sesuai dengan tempat yang menjadi logistik bagi pentadbiran dan ketenteraan British abad ke-19, artifak di bandar Lipis perlu dikaji oleh belia dan pelajar ketika melawat dan meninjau artifak berkenaan,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Usaha kerajaan mengeluarkan peruntukan yang banyak, tegas beliau, tidak sia-sia jika penduduk memanfaatkannya untuk pengetahuan sekali gus menarik ramai pelawat ke bandar bersejarah itu.

Pengerusi Remaja Gerakan Belia 4B Pahang, Ahmad Daniar Ismail, 31, berkata, papan maklumat mengenai artifak British antara projek yang boleh menambahkan keceriaan bandar.

‘‘Artifak ini boleh dieksploitasi untuk pembangunan pelancongan di Lipis sekali gus merancakkan kegiatan ekonomi penduduk tempatan menerusi projek inap desa di kampung tradisional Melayu di sini,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Belia 4B Kuala Medang, berkata, pelancong yang singgah di Kuala Medang dapat berkunjung ke bandar Kuala Lipis sebagai pengisian bagi program inap desa di bawah pengurusan belia kampung tersebut.

Seorang pelancong dari Ireland, Mike Vaughn, 24, berkata, kunjungan sehari bersama keluarganya ke bandar Lipis mencerminkan suasana seperti di tempat tinggalnya kerana artifak bangunan masih mendominasi bentuk seni bina kolonial.

‘‘Saya rasa macam berpijak di tanah air sendiri (Ireland) kerana bangunan lama di sini masih kekal untuk tatapan pelawat. Penduduk di sini sepatutnya berbangga kerana artifak ini jarang terdapat di tempat lain,” katanya.

Penuntut jurusan kejuruteraan itu menambah, papan maklumat yang tertera gambar dan tulisan yang jelas, memudahkan pelawat mengenali lebih dekat sejarah kolonial di daerah Lipis dan mudah dirakam oleh lensa digital dan kamera video.

Belia Orang Asli Kampung Bencah Kelubi, Halim Rahman, 26, berpendapat, projek papan maklumat sejarah membolehkan Kuala Lipis dikenali orang ramai sebagai bandar bersejarah dan pernah menjadi ibu negeri Pahang.

‘‘Lebih elok pihak berkuasa di sini membina sebuah lagi papan maklumat mahu pun galeri berkaitan dengan kehidupan kami (Orang Asli) di Lipis dari aspek kesenian untuk tatapan pelawat,” katanya.

Usaha itu juga, kata Halim, untuk menghargai peranan kaum Orang Asli di pedalaman, antara yang menjadi aset pembangunan pelancongan di daerah Lipis.

Sementara itu, Ahli Parlimen Lipis, Datuk Dr. Mohamed Shahrom Osman, berkata, projek berkenaan bertujuan untuk mengindahkan lagi bandar ini bagi memenuhi keperluan sektor pelancongan yang merupakan antara agenda pembangunan daerah Lipis pada masa akan datang.

RM1.2j laksana ternakan lembu daging

KUALA LIPIS 21 April - Yayasan Tekun Nasional (Tekun) memperuntukkan pinjaman RM1.2 juta untuk melaksanakan projek ternakan lembu daging secara komersial di Kampung Pasar Sasak, dekat sini tahun ini.
Ahli Parlimen Lipis, Datuk Dr. Mohamed Shahrum Osman berkata, projek melibatkan seramai 40 penternak itu bermula selepas kerja-kerja pembinaan kandang dan lojistik siap sepenuhnya tidak lama lagi.
Bagi peringkat permulaan, katanya, sebanyak tiga kandang dibina dengan kapasiti setiap kandang sebanyak 60 ekor lembu.
''Pembangunan ekonomi berasaskan sektor ternakan bersepadu ini sejajar dengan projek Wilayah Pembangunan Koridor Ekonomi Pantai Timur (ECER)," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di sini hari ini.
Bagi melaksanakan projek ternakan lembu itu, katanya, penternak Kampung Pasar Sasak menubuhkan jawatankuasa pengurusan dengan bantuan pengusaha berpengalaman, kelengkapan lojistik serta peranan agensi kerajaan.
Mohamed Shahrum memberitahu, pihaknya akan mendapatkan kerjasama Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH) daripada aspek pengurusan ternakan dan kawalan penyakit serta Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan pengusaha swasta sebagai rangkaian pasaran.

Islam Hadhari Camp

Pada 7 hingga 9 Spetember 2007, kelab Islam Hadhari Kolej Komuniti Bentong dengan kerjasama Kolej Komuniti Mentakab telah mengadakan program Pembangunan Islam Hadhari, Kursus Kepimpinan Islam di Taman Negara Sg. Relau Merapoh, Kuala Lipis Pahang.Program yang berlangsung selama 3 hari 2 malam . Antara pengisian program tersebut ialah ceramah Islam Hadhari, bengekel Ibadah, akidah dan tauhid. Program tersebut telah menganjurkan program kemasyarakat dengan mengadakan gotong-royong di kawasan perkuburan dengan masyarakat kg. Merapoh. Selain itu, satu kursus penyembelihan dalam Islam diadakan bagi memberi pendedahan kepada semua peserta tentang pentingnya ilmu penyembelihan bagi menyediakan makanan yang halal bagi umat Islam.
Pada sebelah malam hari kedua, satu majlis malam akademi dan kebudyaan Islam diadakan bagi menyemarakkan lagi program tersebut. Masyarakat setempat dijemput hadir bagi menjayakan malam kebudayaan dan kesenan tersebut. Pada hari terakhir, semua peseta dikehendaki mengikuti ujian fizikal dan mental dengan menagadakan "jungle trecking" di sekitar gunung tahan, dan program berakhir pada jam 4.00 ptg. Dan majlis perasmian penutupan disempurnakan oleh Tn. Hj. Zahari bin Uda, Pegawai Pelajaran Daerah Kuala Lipis selaku wakil YB. Dr. Shahrum Osman, Ahli Parlimen Lipis.

Gunung Kinabalu Ditawan

Idea program ini dicetuskan oleh Encik Suhaimin bin Yunan, Guru Besar SK Clifford dan mendapat sokongan padu daripada YDP PIBG Tuan Haji Hasbullah bin Mat. Idea ini telah diusulkan di dalam Mesyuarat PIBG dan mendapat sokongan semua ahli PIBG. Pelancaran program ini telah diadakan pada 28 Julai 2007 dan dirasmikan oleh YB Dato' Muhd Shahrom bin Osman, Ahli Parlimen Lipis di Lipis Centrepoint Hotel. Program ini akan dilaksanakan pada 10 hingga 13 April 2008. Seramai 10 orang murid dan 10 orang guru akan menyertai ekspedisi ini.

Mengapa Puncak Gunung Kinabalu?
i) Kinabalu merupakan puncak tertinggi di Malaysia, menawannya dapat membuktikan kegigihan dan semangat juang yang tinggi dalam kalangan guru-guru dan murid-murid sekolah ini.
ii) Hanya yang bercita-cita tinggi dan punya jati diri yang tinggi sahaja mampu sampai ke puncaknya.
iii) Bukti kesepakatan dan kerja berkumpulan bagi menjayakan misi berbelanja besar ini.
iv) Kinabalu juga merupakan sumber ilmu kerana memiliki rupa bumi yang pelbagai, flora dan fauna yang dapat memberi pengalaman baru kepada peserta ekspedisi.

Dan akhirnya pada 12 April 2008...impian telah menjadi kenyataan.
Seramai 4 orang guru dan 6 orang murid telah berjaya menjejak kaki di puncak Gunung Kinabalu dan dengan bangga dan terharunya mengibarkan bendera SK Clifford. Peristiwa ini akan menjadi catatan sejarah bagi sekolah ini dan daerah Lipis. Semoga semangat dan keberanian peserta-peserta Ekspedisi ini akan diambil ikhtibar oleh semua warga SK Clifford bahawa kita mampu melakukan apa sahaja jika ada kemahuan. Kepada semua peserta ekspedisi ini, SK Clifford amat terhutang budi pada kalian semua. Nama kalian akan terpahat kukuh dalam lipatan sejarah SK Clifford. Semoga cogan kata "Clifford Number One" akan dapat kita jelmakan dalam semua bidang selepas ini.

tekun lipis

TEKUN NASIONAL
KAWASAN PARLIMEN KUALA LIPIS
TINGKAT 1, BANGUNAN UMNO (LAMA)
JALAN RUMAH REHAT
27200 BNDR BARU KUALA LIPIS, PAHANG
TEL / FAX : 09-3125073
(U.P : Pn. Mardiana Bt Mat Intan)

738 penduduk terima bantuan dana

KUALA LIPIS 19 Mei - Seramai 738 penduduk yang terdiri daripada keluarga miskin, warga emas, orang kurang upaya (OKU) dan ibu tunggal dari sekitar daerah Lipis menerima bantuan dana sebanyak RM400 seorang.
Penduduk-penduduk dari Kampung Gua, Relong, Padang Tengku, Telang, Berchang dan Tanjong Jambu itu adalah antara penerima bantuan bagi projek pembasmian kemiskinan di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN).
Rata-rata penduduk yang ditemui yakin pelbagai pembangunan ekonomi yang dicorakkan oleh kerajaan negeri dapat mengikis kemelut kemiskinan penduduk luar bandar menerusi peluang dalam sektor pertanian, pekerjaan dan keusahawanan.
Warga emas Kampung Relong, Siti Minah Amin, 90, berterima kasih dengan kerajaan kerana menyumbang bantuan wang untuk meringankan beban perbelanjaan harian khususnya bagi mereka yang kurang mampu.
''Syukurlah, boleh saya berbelanja membeli ubat dan keperluan lain. Maklumlah saya sudah tua dan kerap uzur," katanya kepada Utusan Malaysia di Kampung Gua di sini baru-baru ini.
Hadir bagi menyampaikan bantuan ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN ) Padang Tengku, Abdul Rahman Mohamed, ADUN Benta, Datuk Soffi Tan Sri Razak dan Ahli Parlimen Lipis, Datuk Dr. Mohamed Shahrum Osman.
Penduduk Kampung Gua, Ngah Ya, 87, berkata, wang itu akan digunakan untuk membiayai kos perubatan dan selebihnya akan disimpan untuk waktu kecemasan.
''Ringanlah beban kami, maklumlah orang tua seperti saya kerana tidak mampu bekerja kuat. Wang ini cukup untuk berbelanja ala kadar," katanya.
Ngah berkata, kehadirannya ke majlis itu, bukan sahaja untuk menerima bantuan malah untuk bertemu dengan wakil rakyat dan rakan-rakan lama.
Seorang warga emas dari Kampung Seberang Jelai, Ahmad Daud, 82, berkata, majlis pertemuan dengan wakil rakyat dan penyampaian dana berkenaan membawa makna yang besar di kalangan warga emas dan penduduk lain.
''Kehadiran wakil rakyat ke kawasan kami memang tepat, mereka juga mengotakan sesuatu selepas pilihan raya lalu. Hari ini kita juga dapat menjalin hubungan mesra dengan pemimpin tempatan," katanya.
Warga OKU Taman Bakti, N. Kumani, 34, berkata, bantuan itu akan digunakan untuk membeli peralatan persekolahan anaknya.
''Saya tidak mampu bekerja kuat kerana kecacatan bahagian kaki dan tangan, sebaliknya hanya bergantung kepada pendapatan suami. Terima kasih kepada kerajaan dengan bantuan ini," katanya.

Pastikan projek kerajaan lancar

KUALA LIPIS 15 April - Pegawai kerajaan perlu memainkan peranan lebih berkesan dengan memberikan fokus dalam menjelaskan dasar-dasar kerajaan terutama selepas Pilihan Raya Umum Ke-12, bulan lalu.
Ahli Parlimen Lipis, Datuk Dr. Mohamed Shahrom Osman berkata, pegawai awam perlu berdiri teguh di belakang kerajaan untuk melaksanakan pelbagai dasar terutama berkaitan pembangunan.
''Usaha kita selepas pilihan raya umum lalu iaitu meneruskan projek pembangunan yang telah dirancang supaya rakyat memperoleh keselesaan.
''Sehubungan itu, ketua-ketua jabatan perlu turun padang bagi memastikan pelaksanaan projek berjalan lancar dan pada masa sama dapat mengeratkan hubungan antara penduduk dengan agensi kerajaan," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis 'Jalinan Kasih' anjuran Pejabat Daerah Lipis bagi meraikan persaraan dan pertukaran 17 pegawai pelbagai jabatan di sini semalam.
Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Tengku, Abdul Rahman Mohamed dan Pegawai Daerah Lipis, Datuk Zainal Abidin Mat.
Menurut beliau, pegawai kerajaan juga perlu menerima pandangan penduduk menerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk menambah baik sesuatu perancangan supaya memenuhi kehendak rakyat.
Kerjasama dua hala itu, menurutnya, akan memberi impak positif bagi meningkatkan perkhidmatan kepada rakyat.
Mohamed Shahrom juga meminta pegawai kerajaan mengamalkan sikap mesra rakyat terutama ketika menyelesaikan masalah penduduk.
Setakat ini, beliau berpuas hati dengan pelaksanaan tugas ketua-ketua jabatan di semua peringkat di daerah Lipis.
Dalam pada itu, beliau berkata, pegawai kerajaan yang bertukar perlu menggunakan segala pengalamannya untuk berkhidmat di tempat lain.
''Pengalaman yang saudara timba di sini menjadi bekalan untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik dan sempurna di tempat lain," katanya.
Tambahnya, pegawai kerajaan yang bersara pula perlu menggunakan kepakaran yang dimiliki untuk membantu membangunkan negara menerusi saluran lain seperti menyertai badan-badan bukan kerajaan (NGO).

Koperasi SMKPGAS

KAMI mempunyai 17 pelanggan tetap yang disenaraikan sebagai penghutang perniagaan kepada koperasi sekolah ini,”demikian ujar Pengerusi Koperasi, Encik Abdullah Yusoff yang juga merupakan Pengetua SMK Panglima Garang Abdul Samad, Benta, Pahang.
Imbangan duga 2005 menunjukkan koperasi sekolah ini menerima lebih RM42,000 daripada 17 penghutang perniagaannya. Selain pihak sekolah sendiri yang melanggan dengan koperasi ini, pihak asrama sekolah itu turut berlanggan dan mencatat sebanyak RM8393.60 urusniaga sepanjang tahun lalu.
Para penghutang perniagaan koperasi sekolah ini lebih gemar mendapatkan khidmat koperasi untuk mendapatkan sumber bekalan, tempahan cenderamata, alat sukan dan alat tulis. Ini termasuklah juga mendapatkan sumber wang pendahuluan untuk majlis-majlis tertentu, misalnya Pejabat Daerah Lipis dengan kos sebanyak RM7636 dan Parlimen Lipis dengan kos sebanyak RM402.20.
Sambutan yang diberi serta kepercayaan terhadap kebolehan yang ada pada koperasi sekolah ini amat membanggakan. Malah, kesanggupan guru-guru Anggota Lembaga Koperasi (ALK) mendapatkan sumber bekalan yang berkualiti pada kadar harga yang murah dari Kuala Lumpur menunjukkan keyakinan dan kebolehan ALKnya, memenuhi permintaan pelanggan-pelanggannya.Rancang Tubuh Pasar Mini
Kedai koperasi sekolah ini dicadang untuk dinaiktaraf menjadi pasar mini sesuai dengan keperluannya kini. Pelbagai item barangan terpaksa dimuatkan sementara di kedai koperasi yang kelihatan penuh sesak.
“Inilah tujuan kami berbincang dengan Penolong Pengarah Jabatan Pembangunan Koperasi (JPK) Daerah Raub, Encik Aminudin Yahya baru-baru ini, menyediakan kertas kerja bagi memohon bantuan dana daripada JPK,” demikian ulas Setiausaha Encik Yusoff Husin.
Pengerusi, Encik Abdullah Yusoff berkata, beliau melihat potensi koperasi sekolah ini amat baik sekali. Untuk itu beliau lebih berminat sekiranya pihak JPK boleh menyalurkan dana untuk membina bangunan koperasi berasingan, dari bangunan sedia ada.
“Kedai koperasi yang ada sekarang ini merupakan bilik bengkel. Sekalipun kedudukannya amat strategik, namun ruangan itu hanya untuk sementara. Sampai ketikanya pihak sekolah akan ambil balik bilik itu untuk kegunaan pihak sekolah nanti,” luah Pengerusi lagi.
Jelasnya, pihak JPK mensyaratkan agar ALK menyediakan penyata akaun koperasi selama tiga tahun berturut-turut, iaitu dari tahun 2003 – 2005, demi memastikan koperasi ini layak diberi bantuan dana.
Menurut Pengerusi lagi, perancangan membina pasar mini koperasi dibuat sejak tahun 2003 lagi iaitu sebaik selepas susulan wakil Pelancar, saudara Muhammad Harun memberi cadangan agar kedai koperasi diperbesarkan. Berdasarkan prospek keuntungan yang dicatatkan oleh koperasi, ALK yakin penambahbaikan amat wajar dilakukan, serta membantu meningkatkan lagi pencapaian koperasi yang telah berusia lebih 15 tahun itu.
Nama Koperasi
:
Koperasi SMK Panglima Garang Abdul Samad Berhad Benta,Kuala Lipis,Pahang,Darul Makmur
Penubuhan
:
1991
Anggota
:
Kira-kira 530 orang
Kegiatan Utama
:
Perniagaan Kedai Koperasi
SMK Panglima Garang Abdul Samad
Asrama SMK Panglima Garang Abdul Samad
Pejabat Daerah Lipis
SMK Padang Tengku
SMK Benta
Jabatan Pelajaran Pahang
SK Tanjung Besar
Kelab Warga Kerja SMKPGAS
PIBG SMK Panglima Garang Abdul Samad
SMK Clifford Kuala Lipis
SMK Chung Hwa Kuala Lipis
Kuarters Guru Batu 13 Benta
PKG Benta (MSSZ)
SK Benta
Pejabat Pelajaran Daerah Lipis
Parlimen Lipis
Kelab Sukan SM Teknik Kuala Lipis Projek-Projek Semasa :
Kolam memancing
Khidmat rekreasi (berkenu)
Dobi
Kedai koperasi
Khidmat tempahan cenderamata, kemeja-T, langsir dan sebagainya
Khidmat pendahuluan wang untuk sebarang majlis
Bekalan keperluan sukan dan alat tulis

Beluncas juara Futsal Rakan Muda Lipis

KUALA LIPIS 14 April - Pasukan Beluncas muncul juara selepas menumpaskan pasukan Anak Bukit menerusi jaringan 3-2 pada perlawanan akhir Kejohanan Futsal Rakan Muda Lipis di padang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Orang Kaya Haji di sini semalam.
Beluncas menggondol hadiah wang tunai bernilai RM400 manakala Anak Bukit di tempat kedua memperoleh wang tunai RM200.
Pasukan Durian Runtuh pula menduduki tempat ketiga setelah mengalahkan pasukan Isbangsa dengan jaringan 2-1.
Majlis penutup dan penyampaian hadiah dilakukan oleh Ahli Parlimen Lipis, Datuk Mohamad Shahrum Osman.
Kejohanan Futsal Rakan Muda Lipis anjuran Penggerak Rakan Muda, Pejabat Belia dan Sukan Lipis disertai sebanyak 30 pasukan dari tiga dewan undangan negeri (DUN) iaitu Benta, Padang Tengku dan Jelai.
Penyelaras kejohanan yang juga penggerak Rakan Muda Lipis, Khairul Irwan Mohd. Khalid berkata, pembabitan pasukan dalam kejohanan berkenaan amat menggalakkan dan penganjur terpaksa mengehadkan penyertaan berikutan kekangan masa dan kekurangan tempat.
''Kita berpuas hati apabila ramai ahli Rakan Muda terbabit dengan kejohanan futsal ini. Kejohanan sama yang menawarkan hadiah yang menarik telah dirancang akhir tahun ini dan penganjur akan memilih pasukan terbaik untuk mewakili Lipis ke pertandingan di luar nanti," katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.
Mohamad Shahrum memuji usaha Pejabat Belia dan Sukan daerah menganjurkan kejohanan futsal bagi mencungkil bakat dan kemahiran belia untuk diketengahkan di peringkat negeri dan kebangsaan.
''Paling utama kejohanan ini dapat mengisi masa lapang belia di sini dan boleh menjalinkan hubungan erat sesama ahli Rakan Muda," katanya.
Selain itu, tambahnya, penganjur perlu menggalakkan penyertaan pasukan di kalangan belia bukan Melayu termasuk Orang Asli pada masa akan datang untuk memeriahkan lagi kejohanan

Senarai Ketua Jabatan Lipis

BIL
NAMA / JAWATAN / ALAMAT
NO TELEFON PEJABAT
NO TELEFON RUMAH/HP
1
YH Dato' Abu Jamal bin Nordin,DIMP,.AAP,.
Pegawai Daerah Lipis
Pejabat Dearah & Tanah Lipis
27200 Kuala Lipis
09-3121963
3123595(f)
09-3121025
019-9162539
2
YH Dato' Abu Jamal bin Nordin,DIMP,.AAP,.
Yang DiPertua Majlis Daerah Lipis
Majlis Dearah Lipis
Aras 4,Bangunan Lipis Centrepoint,
27200 Kula Lipis
09-3121253

09-3121025
019-9162539
3
Tuan Majistret
Mahkamah Majistret
27200 Kuala Lipis
09-3121464
3121803(f)

4
SUPT Abd Razak Bin Hassan
Ketua Polis Daerah Lipis
Ibu Pejabat Polis Kuala Lipis
27200 Kuala Lipis
3122221 / 3
3122902
3122510(f)
3122221/3
Ext.202
019-2661449
5
Lt.Kol.Azman bin Mad Yassin
Pegawai Memerintah
BN 8 RAMD, Kem Lipis
Kem 8 Rejimen Askar Melayu Di Raja
27200 Kuala Lipis
3122901/2
Ext.100/132
3124404(f)
3122901/2
Ext.100/132
6
Ir.Madzlan bin Mat
Jurutera Daerah,
Jabatan Kerja Raya Lipis
Pejabat JKR Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3124040
3121564(f)
019-9303547
7
Mohamed Sufian bin Sabarudin
Jurutera,
Jabatan Bekalan Air Daerah Lipis
Pejabat JBA Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3123100
3123391(f)
019-9300656
3121989
8
En Mazlan bin Muhamad
Pengarah
Institut Perguruan Tengku Ampuan Afzan Lipis
Institut Perguruan Tengku Ampuan Afzan Lipis
27200 Kuala Lipis
3123000
3125201(DL)
3125002(f)

9
Puan Samsiah binti Haji Suradin
Pegawai Pelajaran Daerah Lipis
Pejabat Pelajaran Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121455
3121595(f)

10
Dr.Noridah binti Mohd Nor
Pemangku Pengarah
Hospital Kuala Lipis
Pejabat Pengarah Hospital Kuala Lipis
27200 Kuala Lipis
3123333
3121787(f)
3123962
11
Dr.Rahimi binti Hassan
Pegawai Kesihatan Daerah Lipis
Pejabat Kesihatan Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3123461
3122685(f)
3125060
019-9643411
12
Pegawai Pergigian Daerah Lipis
Pejabat Pergigian Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3123919
3121949(f)

13
Mohamad Nor Hafiz bin Noor Azmi
Jurutera,
Jabatan Pengairan dan Saliran Daerah Lipis
Pejabat JPS Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121303
3122932(f)
017-6763817
14
Encik M Halimiee bin Mohmad
Pegawai Pertanian Daerah Lipis
Pejabat Pertanian Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121231
3124376(f)
017-3917940
15
Afd.Ustz.Mohd Fadzli bin Mat Saman
Tuan Qadhi Daerah Lipis
Pejabat Agama Islam Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121384
3123087
3121694(f)
3125503
019-6838198
16
Encik Rahazat bin Mat Din
Pengurus Cawangan,
Tenaga Nasional Berhad Kuala Lipis
Pejabat TNB Kuala Lipis
27200 Kuala Lipis
3122020
3122001(f)
019-9814341
17
Encik Shah Rani bin Ahmad Zailan
Pegawai Hutan Daerah Lipis
Pejabat Hutan Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3101550
3101552(DL)
3101551
012-6656721
18
Suriani binti Mustapha
Komandan Pusat Serenti Benta
Ibu Pejabat Pusat Serenti Benta
27300 Benta Pahang
3239008
3239155(f)
019-9510784
19
Encik Muhamad Zaifol bin Ishak
Pegawai Kebajikan Masyarakat Lipis
Pejabat Kebajikan Masyarakat Lipis
27200 Kuala Lipis
3121280
3121836(f)
019-9863292
20
Encik Mat Zain bin A.Rahman
Pegawai Penerangan Daerah Lipis
Pejabat Penerangan Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121335
3124826(f)
014-8477576
21
Encik Karim @ Mohd Khari bin Yusof
Pengetua Institut Pertanian Kuala Lipis
Pejabat Institut Pertanian Lipis
27200 Kuala Lipis
3121328
3121775(f)
019-9822117
22
Encik Samsolbahri bin Mat Rais
Jurukur Daerah Pahang Barat
Pejabat Jurukur Daerah Lipis
Tkt2,Bangunan UMNO (lama)
27200 Kuala Lipis
3121361
3122125(f)
019-9003010
23
Encik Ahmad Tarmizi bin Abd Wahab
Pegawai Pendaftaran Daerah Lipis
Pejabat Pendaftaran Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121072
3125075(f)
019-9336807
24
Encik Sembunyi Anak Jamil
Pegawai Hal Ehwal Orang Asli Daerah Lipis
Pejabat Hal Ehwal Orang Asli Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121358
3123293(f)

25
Encik Mohd Hafizul bin Hamid
Pegawai Belia dan Sukan Daerah Lipis
Pejabat Belia dan Sukan Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121322
3124540(f)
017-9686843
26
Cik Norazwani binti Mohamed
Penolong Pegawai Veterinar Daerah Lipis
Pejabat veterinar Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121248
3122089(f)
012-9742104
27
Encik Md.Yaacop bin Muharam
Pegawai Imigresen Daerah Lipis
Pejabat Imigresen Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121754
3123617(f)
3659054
28
Encik Ahmad Nordin bin Ibrahim
Pegawai Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Daerah Lipis
Pejabat Bomba dan Penyelamat
27200 Kuala Lipis
3124444
3121542(f)
013-9206005
29
Encik Mat Rani bin Yunus
Pegawai Perikanan Daerah Lipis
Pejabat Perikanan Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121900(t&f)
3122018
30
Encik Zamri bin A.Wahid
Pegawai Perhilitan Daerah Lipis
Pejabat Perhilitan Daerah Lipis
NO.75A, Bdr Baru Lipis
27200 Kuala Lipis
3122893(t&f)
013-9751026
31
Encik Hussin bin Ahmad
Pegawai Rela Daerah Lipis
Pejabat Rela Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121753(t&f)
012-4614513
32
Cik Sharifah Haniza binti Syed Alwi
Pegawai Perpaduan Daerah Lipis
Pejabat Perpaduan Daerah Lipis
Lot 6, Tkt1,Kompleks Lipis Inn
27200 Kuala Lipis
3121811(t&f)
013-9534560
33
Encik Roslan bin Gazali
Pegawai RISDA Daerah Lipis
Pejabat Risda Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis
3121396
3121259
3122226(f)
013-4223208

yb tim men pelajaran turun padang

05/05/2009

jam 5 ptg

wisma umno lipis

SEMUA RAKYAT YANG MEMPUNYAI MASALAH BERKAITAN KPM DIJEMPUT HADIR

MP Lipis

Nama
Mohamad Shahrum bin Osman, Y.B. Dato' Dr.

Jawatan dalam Kabinet
Tiada

Parti
BN - UMNO

Parlimen
P079
Kawasan
Lipis

No. Telefon
09-3121545

No. Fax
09-3121544

Alamat Surat-menyurat
Lot 3, Tingkat 1,
Annexe Centrepoint,
27200 Kuala Lipis,
Pahang.

JANGAN RAGU2 UNTUK HUBUNGI DAN DATANG KE PUSAT KHIDMAT

Kami sedia membantu

Sebarang masalah dan aduan sila hubungi kami.

dari YB Dato dan kami.