Wednesday, April 27, 2011

Pengundi Islam perlu tetap bersatu (Berita Harian)

Pengundi Islam perlu tetap bersatu


2011/04/28
KEPUTUSAN Pilihan Raya negeri Sarawak Ke-10 pada 16 April lalu harus diberi perhatian dan renungan realistik oleh orang Melayu dan Islam di negara ini untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 tidak lama lagi.

Daripada 71 kerusi yang dipertandingkan itu, Barisan Nasional (BN) memenangi 55 kerusi dan pembangkang (DAP, PKR dan PAS) memenangi (termasuk Bebas) 16 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak. Daripada jumlah 55 kerusi yang dimenangi BN, ADUN Melayu/Islam memperoleh 24 kawasan. Ini bererti 42 peratus ADUN Melayu/Islam dalam sebuah negeri pelbagai kaum dan agama. Baru-baru ini lapan ADUN baru itu mengangkat sumpah pegang jawatan Kabinet baru. Daripada jumlah itu, tiga ADUN Melayu/Islam dan lima ADUN bukan Islam menjadi menteri. Dicampur dengan Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, jumlah anggota Kabinet Sarawak kini ialah empat orang Islam/Melayu dan lima bukan Muslim.

Apakah pengajaran yang patut orang Melayu/Islam belajar daripada keputusan di Sarawak itu ketika menghadapi pilihan raya umum tidak lama lagi? Jika ditinjau trend pengundi bandar di Sarawak, ia mungkin lebih kuat lagi di Semenanjung.

Kini daripada 212 kerusi Parlimen, BN memerintah dengan kekuatan ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak. Justeru, marilah kita, orang Melayu/Islam dan Bumiputera belajar daripada keputusan pilihan raya Sarawak itu.

Kita Bumiputera dan Melayu/Islam harus bersatu mengundi dalam Pilihan Raya Umum ke-13 kelak. Jika pengundi Melayu/Islam (Bumiputera) berpecah kepada pelbagai parti politik atas perbezaan ideologi, akibat buruk akan menimpa kita.
Perjuangan sesebuah parti ialah untuk bangsa, negara dan agama. Buatlah kajian antara BN dan pembangkang, iaitu PKR, DAP dan PAS yang bergabung dengan secara longgar (belum daftar).

Bolehkah kita harap mereka menjaga kepentingan Islam/Melayu lebih baik daripada BN sekarang.

Semoga perkara ini kita renungi bersama. Kita jangan lupa jasa UMNO kepada bangsa dan negara selama ini.

SAM,
Kuala Lumpur.

3 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

شركة المثالية said...


شركة تسليك مجاري بالاحساء
شركة شفط بيارات بالاحساء
شركة نقل عفش بالاحساء